chop!

Isnin, 24 November 2014

AMBIL VITAMIN..TETAPI TIADA KESAN??

Anda merasakan pengambilan vitamin yang anda ambil setiap hari tidak memberi kesan apa-apa terhadap tubuh badan anda walaupun sudah bertahun anda mengambilnya.Anda perlu menyemak apa punca yang menyebabkan perkara tersebut terjadi.Adakah anda cara pengambilan supplemen tersebut salah atau anda ada melanggar pantang larang sewaktu pengambilan apa-apa supplemen.

Dalam pengambilan suplemen ini anda disarankan untuk sentiasa beristiqamah iaitu amalan yang dilakukan secara sedikit tetapi berterusan.Untuk mendapatkan kesan hasil dari pengambilan supplemen tersebut, kita disarankan makan secara konsisten selama 3 bulan untuk benar-benar mendapatkan keserasian ditambah sel kita hidup antara 90-120 hari.

Di sini saya ingin berkongsi serba sedikit dengan anda faktor-faktor yang menyebabkan vitamin khususnya vitamin dari shaklee yang anda amalkan setiap hari tiada kesan terhadap tubuh anda.Antara faktor-faktornya adalah:1. Pengambilan air kosong dianggap remeh.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.


3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.


4. Kurangkan pengambilan kafein dalam diet harian.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

 

5. Pantang larang makan vitamin.

  • Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi (Vitalea) tidak boleh diambil bersama air susu/ ostematrix/ pil kalsium? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri.
  • Tahukah anda vitamin E dan GLA Complex (kerana terdapat Vitamin E di dalam GLA Complex), tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.
6. Pesakit-pesakit dan keadaan seperti berikut TIDAK BOLEH mengambil vitamin dan makanan    tambahan (supplement) seperti yang dinyatakan:
  • Pesakit SLE atau lupus : Alfalfa
  • Pesakit talasemia: Vitalea
  • Ibu Mengandung: Vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch, Carotamax, Lecithin, Nutriferon . Sebaik-baiknya dapatkan nasihat/ saranan doktor jika anda ingin mengambil vitamin-vitamin ini. Ini kerana vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya di awal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.
  • Ibu Menyusu: Cinch (disarankan diganti dgn ESP kerana kandungan kalori yg rendah dalam cinch tidak mencukupi utk keperluan kalori ibu2 menyusu) dan Vivix.

untuk order/keterangan lanjut mengenai supplemen dari shaklee pm/whatsapp saya 0135338384..
 

1 ulasan: